Mustafalan


Dalam keenam beliau berpindah nabi Muhammad. Ia berniat untuk membuat haji. Jemaah pertama yang berhenti di Jeddah, bermula ibadah haji. Masih dikawal oleh orang-orang musyrik Mekah. Walaupun hanya mengesahkan kedatangannya untuk haji, berat bagi mereka untuk menyaksikan seorang warganegara yang telah diusir datang dengan gilang-gemilang. Melihat, ia bukan sekadar ritual, tetapi haji politik.

Lihat permusuhan yang ditunjukkan ke Mekah, Rasulullah roda flash. Sahabat berjanji setia untuk mempertahankan nabi. Komitmen politik utama. Ini setia ikrar dikenali sebagai Ridwan. Ketegangan antara kedua-dua pihak berakhir apabila Rasul Allah membuat perjanjian Jeddah.

Setahun kemudian, mengikut perjanjian itu, nabi sekali lagi datang untuk melaksanakan Umrah. Penduduk Mekah melarikan diri ke pegunungan, menonton, apa yang akan orang Islam. Selepas perjalanan yang panjang, dari rakan-rakan tentu saya memasuki kota Makkah dalam keadaan keletihan. Walau bagaimanapun, Nabi kepada para sahabatnya Tawaf semasa berjalan. Apabila dia bertukar sekitar, di antara dua titik yang ditandakan dengan tiang hijau yang digunakan untuk kelihatan jelas oleh "awam" bukit, para sahabat diminta untuk berjalan dengan baik. Nabi mahu menunjukkan kuasa Islam. apa-apa "menunjukkan kekerasan". Setahun selepas itu, Nabi dan pengikut-pengikutnya telah menakluki Mekah tanpa rintangan yang ketara. Apakah yang Umrah el-Qadha mempunyai kesan politik utama.

Pada 10H, beliau membuat haji Nabi Muhammad Akbar. Kerana jemaah haji lepas, ahli sejarah memanggil haji selamat tinggal. Di Arafah, juga dia mengajar khutbah perpisahan. Apa yang dikatakan dalam khutbah Nabi? Ia tidak sama sekali yang berkenaan dengan upacara agama. Nabi mula khutbahnya menekankan kewajipan untuk menghormati dan kehormatan darah pelajar. Sekarang, kita panggil ia isu hak asasi manusia. Nabi menarik perhatian kepada jemaah dalam sistem ekonomi adalah kejahilan tidak adil dicerminkan dalam amalan riba. Nabi juga bercakap mengenai hak-hak wanita dan mengingatkan orang yang beriman untuk melindungi dan menghormati mereka. Oleh itu, khutbah Nabi mengenai persoalan keadaan politik, ekonomi dan sosial.

Di Mina pada hari korban penyembelihan, ayat "Baraah", yang bermakna perintah pembebasan dari pergantungan kepada orang-orang musyrik. Baraah pengisytiharan kemerdekaan, adalah tanah yang suci. Mina di atas bukit, Ali bin Abi Talib, Rasulullah telah menyampaikan perintah mengandungi antara lain: orang-orang musyrik tidak boleh mendekati rumah, ia tidak boleh thawaf manakala telanjang, dan harus diketahui apa-apa perjanjian. Ali juga membaca Baraah: Dan inilah perisytiharan dari Allah dan Rasul-Nya kepada umat manusia pada masa haji besar yang Allah berlepas diri dari orang-orang musyrik; juga beliau pulautusan .. (9: 3)

Tradisi ini telah diteruskan oleh rakan-rakan nabi. Umar memanggil Amr bin Ash - gabenor Mesir-Hajj dan bertanya kepadanya untuk mengambil kira perbuatannya. warganegara A mengadu kepada Khalifah https://www.mustafalan.com Mesir, Amr bahawa kanak-kanak mempunyai memenjarakannya. Umar menghukum kanak-kanak dengan tab terhadap gabenor jemaah.

Pada masa itu, Umar berkata, "Wahai Amr, mengapa engkau memperhambakan orang apabila ibunya melahirkan membebaskan mereka."

Uthman bin Affan telah menghantar surat kepada raja kuasa Islam. Beliau menyeru orang ramai untuk mengutuk kelakuan birokrat yang menyakiti orang. "Jika pernah dicacimaki atau dianiaya." Dan menulis "adalah musim haji supaya anda boleh mengambil hak-hak mereka dari padaku dan dari pejabat saya."

Mengulas mengenai khalifa kedua, Dr. Baidhawi dalam A Cult fi kepada Islami menulis. "Khalifah menyedari nilai musim ini haji antarabangsa mereka membuat haji sebagai pertemuan antara mereka dan orang-orang yang keluar dari sudut-sudut yang negara ini. termasuk pegawai dari kawasan yang berbeza Jika ada orang yang tertindas atau mahu menangis, dia DAP